A legtöbbször arról kérdeztek minket, hogy hogyan működik a rétegkezelés a Photoshopban. Őszintén bevallom, nekem (Berti) is ez volt az egyik legnehezebb amit meg kellett értenem Photoshopban.

Körülbelül 1 éve gondolkozom már azon, hogyan lehetne egy szemléletes példán keresztül érzékeltetni, hogy hogyan működnek a rétegek a programom belül. Az ősz elején pedig éppen sütemény evés közben jött az ötlet, hogy egy tortás példán keresztül kitűnően lehetne szemléltetni, hogyan működik a rétegkezelés.

Mik azok a rétegek, és miért érdemes használnod őket?

Az egyik legeslegjobb dolog a Photoshopban az, hogy ha több dolgot teszel rá egy képre (például: szöveg, ecsetvonás, másik kép, vonal, vagy téglalap) ezeket egymástól függetlenül tudod szerkeszteni (mint például mozgatni). Korlátlan számú réteged lehet, amiket aztán egyesíthetsz, szétválaszthatsz és akár duplikálhatsz is. Ha ez még nem mondd semmit, az nem a te hibád, elsőre én sem értettem kristálytisztán. Ez a bejegyzés pontosan azért született, hogy megértsd miért érdemes jól használnod a rétegeket.

A legegyszerűbb ha úgy tekintünk a rétegekre mint egy tortára. Nézzük ezt két nézetből. Az egyik a felülnézet, ez alatt értjük a valós grafikádat (például azt a hirdetésképet amit Facebookra feltöltesz). A másik pedig az oldalnézet, itt azt láthatod, hogy milyen összetevői vannak a végleges képednek:

photoshop rétegek egyszerűen

Szóval mint láthatod a képen, a felülnézeten nem láthatod a fehér csíkokat amiket oldal nézetben egyébként látsz. Tekints a torta összes alkotóelemére úgy mint egy külön rétegre! Szóval ha az alsó két fehér csíkot külön rétegeknek vesszük, akkor látszik, hogy az összes többi felette lévő réteg kitakarja azt, és ezért nem látszik a felülnézetnél.

Lássuk, hogyan épül fel egy ilyen torta a hirdetésképeknél: (kattints a képre és nagyobban is megtekintheted)

Photoshop hirdetéskép rétegek egyszerűsítve

Talán ezután a kép után fogod a legjobban megérteni a rétegek működését. Haladjunk sorban:

Jelen esetben…

A háttér mindig legalul van. Hogy miért? Ha fentebb lenne akkor kitakarná a többi réteget. Ezt nyilván nem szeretnénk.

A szövegháttér a szöveg alatt van, a fentebbi példa miatt. Ha fordítva lenne, a szöveg egyszerűen nem látszódna a hátterétől.

A többi réteg sorrendje felcserélhető, hiszen semmilyen variációban sem fedik egymást. Rakhatod a hűtőt a nyíl felé vagy alá, a kép ugyanúgy fog kinézni.

A keret pedig legfelülre kerül, hiszen nem szeretnénk, hogy bármelyik másik réteg fedje azt.

Általános szabály:

Ha szeretnéd, hogy „A” réteget fedje le „B”, akkor a rétegek sorrendjében kerüljön „B” fentebb és „A” lentebb.

És akkor a tortás példák után: Hogyan néz ki ez az egész Photshopban?

különböző rétegek

Mint a képen láthatod, a 3 különböző alakzat 3 különböző rétegen kapott helyet. Így a piros négyzet a „Réteg 1”-en helyezkedik el, a kék kör a „Réteg 2”-n, és a sárga sokszög a „Réteg 3”-on.

„Mivan akkor ha egyik réteget rászeretném húzni a másikra?”

A Photoshop Felhő és a hawaviztisztito.hu logói

Tegyük fel, hogy a Photoshop Felhő logóját (balra) szeretnénk ráhúzni a Hawa Víztisztító logójára (jobra). Ha a jelenlegi rétegsorrenddel próbálkoznék, ez lenne a végeredmény:

rossz rétegsorrend

Szóval, ha azt szeretnénk hogy a PS Felhő logó legyen a Hawa Vízt. logóján, akkor csak annyi a dolgunk, hogy felcseréljük a két rétegnek a sorrendjét (az egérgomb nyomva tartásával áthúzzuk az egyiket a másik fölé)…

jó rétegsorrend

És így mint látható az a réteg lesz a képünkön fentebb, amelyik a „Rétegek” fülön fentebb található. Jelen esetben a PS Felhő logója fentebb van mint a Hawa Víztisztítóé, szóval a képünkön az előbbi kitakarja az utóbbit.

Egy réteget egyébként nem kell kitörölnöd ahhoz, hogy eltűnjön a képről. Elég ha rányomsz a réteg mellett lévő kis szem ikonra, és akkor a program máris leveszi a láthatóságát.

Mi az a háttérszín?

A háttérszín az alap rétege egy képnek, megnyitáskor ez az egyetlen – mozgathatatlan – réteg ami lekreálódik. Később egyébként ennek levehetjük a láthatóságát, és akkor a hátterünk átlátszó lesz (amit a program fehér-szürke négyzetráccsal jelöl).

háttérszín működése

A kép szerintem nem igényel különösebb magyarázatot. Ha lekapcsolod ennek a rétegnek a láthatóságát, a többi réteget háttér nélkül tudod másolni, szerkeszteni és feltölteni.

Megjegyzés:

Egy képet háttér nélkül, .PNG formátumban tudsz lementeni, a többi általános fájlformátumnak (pl. jpeg, bmp) akkor is lesz egy fehér háttere, ha te egyébként lekapcsoltad a háttérszín réteg láthatóságát.

Erre a bejegyzésre ennyi. Remélem sikerült megértened, hogyan működnek a rétegek a programban, és soha többé nem lesz ezzel kapcsolatban nehézséged.
Maradt még kérdésed? Tedd fel lentebb a komment szekcióban! 🙂

Ha tovább olvasnál ilyen hasznos cikkeket, akkor kérlek engedd meg, hogy ajánljam neked az eddigi legjobb tananyagunkat >>>

Szólj hozzá a cikkhez: