Tökéletes grafika nem létezik, ennek a cikknek nem az a célja, hogy a „tökéletes kép” elkészítésére tanítsalak meg, csak néhány alap hibát fogunk átvenni, amit hogy ha nem követsz el, már nem nyúlhatsz nagyon mellé a grafikával.

1) Olvashatatlan szöveg

A legtöbb grafikán szerepel szöveg, viszont ha nem olvasható, akkor az teljesen el tudja rontani az összképet. Tipikus hibák: túl kicsi a szövegméret, vagy nem elég kontrasztos a háttérrel. Mind kettő kiküszöbölhető. Az első azzal, hogy nagyobb méretet állítasz be, vagy legalább vastagítasz a szövegen. A másodikon pedig módosítanod kell vagy a szövegen, vagy háttérén.

Alternatív ötlet, arra az esetre, ha a szöveg mögött fotó van: Tegyél mögé egy fekete vagy fehér átlátszó téglalapot.

2) Fakó színvilág

2018-ban élénk színek nélkül dolgozni, közel bűntett! A szebbnél szebb kijelzők világában, az emberi szem kívánja az élénk árnyalatokat. Mindenképpen ezek közül válassz! A clrs.cc színeivel nem lőhetsz mellé:

Ha nem szeretnél kísérletezni, nyugodtan használd a fenti képen – illetve a clrs.cc oldalán – látható színkódokat bármilyen grafikádon!

3) Borzalmas betűtípusok

Sokan hiszik azt, hogy az feldobja a képet, ha valamilyen „díszes és csicsás” betűtípussal próbálkozik. Holott ez pont az ellenkező hatást váltja ki. Az ilyen képek komolytalanok. Használj szép betűtípusok.

Általános tipp:

A szép betűtípus egyszerű. Nyomtatott formátumban talpas (sans), kijelzőn pedig talpatlan (sans-serif). Előbbihez: Times New Roman. Utóbbihoz: Arial, Roboto, Ubuntu, Open Sans.

Comic sans soha.

4) Ha a grafikákra stock fotóként tekintesz

Mi az a Stock fotó?

Hivatalosan “illusztrációnak szánt legálisan letöltött fotók” az elnevezése. Én inkább azt mondanám, hogy

olyan szabadon letölthető és felhasználható képek, amivel a feldobhatod a kommunikációdat, és vizuálisan ábrázolhatod a mondanivalódat.

A grafika nem egyenlő azzal, hogy beszúrsz egy stock fotót két bekezdés közé. Nagyon nem!

Egy az egyben ne használj stock fotót!

Ebben a cikkben részletesebben is írtam arról, hogyan (ne) használd a stock fotókat!

5) Összevissza vannak az elemek, hiányzik a végső simítás

Talán triviálisnak tűnik, hogy mielőtt lemented a grafikát, gyorsan átfutod és a végső simításokat megcsinálod, hogy ne nézzen ki összecsapottnak. Viszont sok olyan esettel találkozom, amikor pont ez az apróság marad ki, és a végeredmény elég furán néz ki emiatt. Szánj rá plusz 30 másodpercet, hogy helyre teszed az elcsúszott elemeket, és kijavítod a fentebb említett hiba típusokat!

Így néz ki egy szétcsúszott kép + pár bosszantó hiba is található rajta. Néha velem is előfordul, hogy egy óvatlan mozdulattal elmozgatok pár elemet, de mentés előtt mindig ellenőrzöm, hogy minden a helyén legyen. Ajánlom neked is ezt a tippet!

Most már tudod, hogyan (ne) tedd tönkre a grafikáidat. Adok egy tippet mivel folytasd az olvasnivalót. Kattints ide >>>

Szólj hozzá a cikkhez: